Jászszentlászlói Helyi Értéktár

A 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról úgy rendelkezik, hogy az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell. Örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban érdemes összesíteni. Ezek alapja a Helyi Értéktárak összessége, amelynek jászszentlászlói elemeit alább olvashatja:

Agrár- és élelmiszergazdaság

 • Sallai Istvánné – lángos készítő

A településen élők régi hagyomány szerint készítik a lángost otthoni fogyasztásra.  Sallainé Ica lángosa különösen nagy sikert arat hazai és testvértelepülési rendezvényeken.

 

 • Kiss Gáborné – sajtok, tejtermékek
 • Csúriné Süli Erika – mézes termékek

 
Ipari és műszaki megoldások

Ebbe a kategóriába még nem érkezett javaslat.


Épített környezet

 • Volt hangszövetkezeti bolt épülete (Hunyadi u. 8.)

 

 • Közösségi ház Cs. Fekete István módos gazda egykori háza (Rákóczi u. 20.)

Az 1910-es években épült szecessziós stílusú épületben Cs. Fekete István módos gazda lakott. 1949. után államosították, majd a Magyar Kommunista Párt később pedig a Magyar Szocialista Munkás Párt használatában volt. 1990-től idősek napközi otthonaként működött. Napjainkban a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület működik az épületben, illetve itt zajlanak a Hangász Együttes próbái is.

 

 

 • Római Katolikus Parókia épülete (Alkotmány u. 11.)

Az egyházmegyei főpásztor 1913. május 1-től Szabados Gyulát azzal a megbízatással helyezte ki községünkbe, hogy szervezze meg az önálló egyházközséget és a plébániai javadalmat. A pap már ebben az évben hozzá is fogott a feladatához. A telket az egyházközség Terbe Kálmán községi főbírótól vásárolta meg. 1913-ban megkezdték a parókia építését, ami 1914. tavaszán el is készült. Az épület art-deco stílusban épült és napjainkig is parókiaként működik.

 

 

 • Római Katolikus Templom

A községet újranépesítő lakosság számára fontos volt, hogy saját templomuk legyen, ezáltal a XIX. század utolsó évtizedében megindult a templomépítési mozgalom, amelynek eredményeként a település 44 polgára erkölcsi és anyagi felelősséget vállalt a templomépítés költségeinek fedezésére. Ők alkották a Templomépítő Bizottságot, tagjainak névsorát a templom bejáratánál egy márványtáblába vésték, ma is ott olvasható. Ezt követően megindult a gyűjtés és az adakozás, mely olyan szép eredménnyel járt, hogy a bizottság már 1901-ben kitűzte a pályázatot a templom terveire. Az épületet Ranszky Mihály kiskunfélegyházi vállalkozó építette. 1902. július 27-én fényes külsőségek között került sor a felszentelésre, a templomot Kiss Boldizsár kiskunfélegyházi esperes plébános avatta fel. A tornyot díszítő gömböt és keresztet a nagy ünnepség alkalmával húzták a magasba. A gömbben okmányt helyeztek el, amely a templomépítés történetét, és az építés körül érdemeket szerzett bizottság, valamint az adományozók névsorát tartalmazza.

1929-ben szükségessé vált a templom átépítése. A torony kivételével az egész épületet átalakították, megnagyobbították. A munkálatok már 1928 őszén megkezdődtek, és 1929 nyarán befejeződtek. Nagyobb tatarozásra, felújításra ezt követően csak a nyolcvanas években került sor.

 

 • Győrök ház (Dózsa Gy. u. 6.)

 

 • Volt jegyzői szolgálati lakás (Kossuth u. 5.)

 

Horváth László vegyeskereskedése (Rákóczi u. 46.)

Slezák Antal háza (Vörösmarty u. 3.)

Egykori Bóna féle kocsma – ma Presszó épülete (Petőfi u. 2.)

Csomor József háza (Temető u. 5.)

 

Kulturális örökség

 • Ország László versei

Ország László versei az élet minden területét érintik, kezdve saját faluja mindennapjaival. Költeményei felölelik a család, a természet, a szerelem, a szeretet, a csalódás, a barátok, az évszakok, a gyász, az ünnepek, a búcsú témaköreit. Műveit szívesen felolvassa különböző rendezvényeken, sőt kérésre új verset is ír az adott alkalomra.

„Fátylat von a napra a hűsít, gyors eső,

A záportól felfrissül a föld, a levegő.

Villám cikázik, majd a felhő máris tovaszáll,

A nap még visszanéz, ahogy estbe jár.”

 • Szépe Ferenc – huszár hagyományok ápolása

 • Csenki Gábor - hagyományápolás népdalok, nóták útján

Csenki Gábor vállalkozása mellett, szabad idejében szívesen vesz részt kulturális programokban. Ősi örökségünk – a magyar nóta – a szívügye és szenvedélyesen támogatja ennek életben tartását és felvirágoztatását. A Nyugdíjas Klub és a Hangász Együttes lelkes énekese és színésze is. Rendszeresen fellép a községi rendezvényeken és mindemellett számos alkalommal képviselte Jászszentlászlót más települések kulturális rendezvényein is.

 

 • Vastag Istvánné népijáték-készítő alkotásai

Vastag Istvánné Katika 1996 után került a Jóléti Alapítványhoz, ahol kapcsolatba került Czár János fafaragó népművésszel és Garas Mihályné gyékényfonóval. Munka mellett tanulta ki a népijáték-készítés mesterségét. Katika kukoricacsuhéval dolgozik, ugyanis sok-sok türelmet, kézügyességet és fantáziát igényel. Legszívesebben parasztasszony-figurát készít, mivel abban édesanyját látja viszont. Volt már tárlata többek között a Pesti Vigadóban, tartott bemutató foglalkozást a Hungexpón, bemutatkozott a kiskunmajsai főtéri sokadalom keretében is.

 • Bánfi Attila makettjei és grafikái

Bánfi Attila gyerekkora óta nagyon szeretett rajzolni, e mellett pedig szívéhez nőtt a háromdimenziós élmény, a modellezés és a makettezés. Ezek közültöbbet is kiállítottak a Közösségi Ház egyik tárlatán. Elkészítette a Bismarck csatahajó, illetve az első világháborús vadászgép, a háromfedelű Focker kicsinyített mását. Legnagyobb műve egy középkori vitorlás hajó és egy újkori gőzős, melyhez minden egyes darabot saját maga gyártott le. Többek között készített még egy egyedi tervezésű faliórát kartonból.

 

 • Nagyistók János citerakészítő alkotásai

A citera ősi magyar hangszer, korábban egyszerű, ügyes kezű földművesek készítették. Nagyistók János több, mint negyven éve a Hangász Együttes tagja és ötven éve készít citerákat. Hangszerei száma meghaladja a száz darabot. Együttesük nem csak citerázik, de helytörténeti kutatómunkát is végez.

 • Sütő Lajos fafaragó alkotásai
 • Kordás József festőművész életműve

A festőművész 1973-74 között a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem hallgatója volt, ahol többek közt Dr. Pandur József és Soltra Elemér tanították. 1993 óta Jászszentlászlón él.         Fő műve a magyar Himnusz, melyet 1997-ben festett meg, és 1998-ban a Műcsarnokban mutattak be. Kordás József az expresszív nonfiguratív törekvés elkötelezettje. Mitológiai toposzok, bibliai témák, történelmi folyamatok tartoznak érdeklődési körébe.  Képei nem igazodnak semmilyen festői divatirányzathoz, nincs bennük ún. "posztmodern életérzés", mert egyediek és különlegesek. Nem található meg rajtuk a nagy példaképek stílushatása sem. Absztrakt képeire az erőteljes színek és az eredeti formavilág jellemző. Ösztönökből építkező belső lelkiállapotok tükröződnek munkáin. Műveit többek között kiállították Budapesten, Pécsett, Komlón, Kalocsán, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskunmajsán.

Főbb művei:

 • Carmen - olaj, vászon; 159x269 cm
 • Színvilág - olaj, vászon; 236x162 cm
 • Magyarország 1100 éve - olaj, vászon; 152x270 cm
 • Magyar Himnusz - olaj, vászon; 160x270 cm
 • EU-Himnusz-Beethoven Örömóda - olaj, vászon; 195x340 cm
 • Kék Duna keringő - olaj, vászon; 160x290 cm
 • Kardos Andrásné népművészeti munkássága

 

 • Hidegné Szabó Évi festészete
 • Sándor Csaba grafikai munkái

 • ifj. Szabó Jenő fotográfiai munkái

 • Hangász Együttes népművészeti munkássága

 • Tanári Kanári Kórus zenei munkássága

 • Útmenti keresztek
 • Báfni Anita Erzsébet kézimunkái

Anita ügyesen horgol, hímez és varr. A kézimunkák minden technikáját magától tanulta meg. Saját lakásukban található valamennyi textíliát – függönyöket, terítőket, díszpárnákat, falvédőket – ő készítette. Alkotásait kiállításon is megismerhették már a helyiek, illetve a falu rendezvényein, mint például az adventi vásáron meg is vásárolhatták azokat.

Dékány Zoltán Dutra és csettegő gyűjteménye

Kiss László festményei, fotói

 

Sport

 • Győrök Imre rádió távírász emlékverseny

Szerencsések a jászszentlászlói emberek, mert ott volt Györök Imre bácsi, aki elindította a rádiós szakkört. Azzal inspirálta a gyerekeket, hogy ezzel eljuthatnak a világ számos pontjára. Az emlékversenyt az egykori matematika-fizikatanár, aki egyben a jászszentlászlói rádióklub alapító elnöke, emlékére rendezik meg. A sportág népszerűsítésére minden évben két versenyt is szerveznek Jászszentlászlón. A rádióamatőr sportnak többféle versenyága van. Ilyen például a rádiós tájfutás, amit a versenyzők maguk között csak rókavadászatnak hívnak. Másik ága a gyorstávírászat. Harmadik az éterversenyzés – melynek lényege, hogy adott idő alatt minél több országgal és ott élő rádióamatőrrel létesítsenek kétoldalú kapcsolatot. Negyedik pedig a rádiótöbbtusa. A többtusa hat versenyszámból áll. Vannak az úgynevezett morzés számok: az adás, a vétel és a rádióháló. Ezeknél morzejelekkel kommunikálnak. És vannak a technikai számok: a lövészet, a gránátdobás, és a tájékozódási futás.

 

 • Vass Zoltán emlékfutás

 

 • Győrök Imre munkássága
 • Szentlászló Kupa

 

Természeti környezet

 • Móricgáti láp

A láp 766,97 hektáron terül el, melyből 510,59 hektár Jászszentlászlón, 264,58 hektár pedig Móricgáton látható. A terület élővilágban gazdag, köztük található vöröshasú unka, dunai tarajosgőte, réti csík, nagy tűzlepke, vérfű-hangyaboglárka, balogcsiga, kisfészkű aszat.

 • Kerektó

 • Nőszőfű

Nemzeti értékeink széles körű hazai és külföldi bemutatása, megismertetése, nyelvi, szellemi, kulturális, gazdasági teljesítményünk, természeti és épített értékeink elismertetése, valamint a nemzeti arculat erősítése egyaránt kiemelkedő jelentőségű. Ennek megfelelően községünkben működik Helyi Értéktár Bizottság, amelyben a település vezetése éppúgy képviselteti magát, mint a téma iránt elkötelezett helyi lakosok. Kérjük, hogy javaslataival Ön is segítse munkájukat! (Írhat például elektronikus levelet a jaszszentlaszloiertektar@gmail.com címre)


Jászszentlászló Települési Értéktár Bizottság tagjai:

Elnök: Nagy András polgármester

Tagok:

Valentovics Beáta jegyző

Mészáros László (telefon: 06 30 430 7561)

Rókus Róbert

Bánfi Attila

Szekeres Ágnes (e-mail: jaszszentlaszloiertektar@gmail.com)

Lajkó Gergely