Jászszentlászlói ünnep

2014. Július 01.

 A szervezés és lebonyolítás oroszlánrészét egyesületek, csoportok vállalták magukra ismét, tartalmas kikapcsolódást nyújtva ezzel gyerekeknek, felnőtteknek és a meghívott vendégeknek egyaránt.

Akikből szerencsére volt bőven, hiszen a település lakói mellett kulturális csoportjaikkal érkezett a négy alapító település: Jászfelsőszentgyörgy, Jászdózsa, Jászjákóhalma és Jásztelek küldöttsége is. A testvértelepülések is képviseltették magukat Jászszentlászló e fontos eseményén, így itt volt Tóthfalu Gyergyószárhegy és Eggolsheim települések küldöttsége is. Mellettük vállaltak aktív házigazda szerepet a két napos rendezvényen a helyi civil szervezetek: mint a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület, Hangász Együttes, Szentlászlóiskokla, Pásztorkodó Hagyományőrző Egyesület tagjai, a jászszentlászlói Öregfiúk focicsapat, valamint Magyar Jenő pedagógus. Műsorával szórakoztatta  közönséget a  Csöröge Színjátszókö, a Hangász Együttes, a jászszentlászlói Nyugdíjas klub, a Tanári Kanári Kórus és a helyi  Művészeti Alapiskola növendékei. Kicsit messzebbről érkezett a Kiskunmajsai Ifjúsági Fúvoszenekar, a kiskunfélegyházi Padkaporos Táncegyüttes és a Bugaci Tanyaszínház is ugyanezzel a céllal.

Nyitott ajtóval várta látogatóit az Iskolamúzeum, ahol a település oktatásához kapcsolódó számos relikviát és tablóképet is megnézhettek a látogatók. A Közösségi Ház ad otthont a Látványtárnak, amelybe több mint 200 tárgyat adományoztak a helyi lakosok és az innen elszármazottak azzal a szándékkal, hogy amíg a Helytörténeti és Faluvédő Egyesület gondozza a gyűjteményt, szívesen teszik közre saját értékeiket. A későbbi Helytörténeti Gyűjtemény alapjait szerették volna megteremteni ezzel az egyesület lelkes tagjai, ami a nagy érdeklődés után bizton állítható, hogy sikerült is. Szintén erre a jeles eseményre időzítette az egyesület a Jászszentlászló Anno 1890-1945 című kötet megjelenését, amiből a készlet már el is kapkodták az érdeklődők. A szintén itt és erre az alkalomra készült fotókiállítás megtekinthető még szeptemberig, ha valaki lemaradt volna erről a bőséges programban.

A két napos rendezvény protokoll, kulturális és szórakoztató programjai a bizonyíték arra, hogy van igény és van lelkes, idejét és erejét feláldozó civil közösség is Jászszentlászlón arra, hogy ki-ki a maga módján örömet és kellemes kikapcsolódást, igazi közösségi élményt adjon településének. Ebben a civil szervezők segítségére volt az Önkormányzat, a FÓKUSZ Takarék, Németh Zoltán, és a látványtár létrejöttében segítő helyi mesterek: Vastag István, Kakas Zsolt, Lestár János Tibor. Az ünnepségre Szőnyi Szabolcs Szőnyi György és Besze Béla festők segítségével újult meg a Közösségi Ház.

Köszönet illeti a segítőket, közreműködőket és a szervezőket is, hogy nem hagyják kialudni a fényt a közösségi élet lámpásában!

                                                                                        Bózóki Szilvi.