Jászszentlászlói Sporthorgász Egyesület

A Jászszentlászlói Sporthorgász Egyesület kezelésében lévő horgásztavak élete az 1970-es évek derekán kezdődött, amikor is a környező silány minőségű termőföldek állagjavítási munkálatai során - tőzegbányászat - létrejött tavak fennmaradása mellett döntöttek. Egy maréknyi lelkes horgásztársnak köszönhetően megalakult a Jászszentlászlói Horgász Egyesület és megkezdődött a tudatos, természetbarát horgászélet a vizeken. A ’90-es években úgy döntött az egyesület, hogy saját kezébe veszi a sorsát és megvásárolta a tavakat, illetve a környező földterületeket, és mint tulajdonos intenzív halgazdálkodásba kezdett és ezt folytatja azóta is. A remek fogási lehetőségek és a gondozott, ápolt, de mégis a természetes állapotot megőrző környezet rendkívül népszerű úgy a helyi, mint a környékbeli horgászok körében, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a tagság létszáma az egyik pillanatról a másikra elérte a 100 főt. A horgászni vagy kikapcsolódni vágyók Jászszentlászlóról kiindulva 5 km-re Móricgát irányába az út jobb oldalán, mintegy 400 m-re a műúttól, találják a tavakat. A közel 40 éves múlt rendkívül változatos növény és állatvilágot alakított ki, míg az egyesület a folyamatosan gazdag és bőséges halállomány fenntartásáról gondoskodott. A fogható halfajok között megtalálható a ponty, az amur, a süllő, a csuka, a harcsa, a kárász és számos keszegféle. Az egyesület kezelésében lévő területen 2 horgászvíz helyezkedik el, a kisebbik az I-es tó mintegy 2 ha, a nagyobbik a II-es több, mint 4 ha vízfelülettel bír. A közelmúltban egy pályázati lehetőség jóvoltából a két tó közötti területen egy fedett pihenő és közösségi épület került kialakításra, ahol betérő vendégeink elkészíthetik, illetve jó ízűen fogyaszthatják el bográcsos ételeiket, de rendszeres színtere az egyesületi rendezvényeknek is. A nyitott szín alatt elhelyezett asztalok és székek mintegy 100 fő befogadására alkalmasak. Az évente megrendezett horgászverseny mindig nagy népszerűségnek örvend és egyik kiemelkedő eseménye a május végi programoknak, ahol a horgászokon kívül számos vendég is meglátogatja a vizeket és lakomázik jót a finom pörköltekből.  Az építés mellett pályázat is adott lehetőséget az I-es tó karbantartására és kotrására is, mely munkák befejeztével egy minden igényt kielégítő színvonalas, versenyhorgászatok megrendezésére is alkalmas vízzé vált. Míg a nagyobb, a II-es tó, megőrizte vadvízjellegét, számos szigettel tarkított, helyenként hínáros vagy nádas részekkel tűzdelt, sekélyebb, lapos partok, de mélyebb mederrészek is megtalálhatók benne és az érintetlen természetet kedvelők örömére több tíz éves fák, dús bokrok, nádas ligetek és változatos aljnövényzet veszi körül.

A fentiek olvasását követően, aki kedvet kapott hozzá, hogy meglátogassa az egyesületünk által kezelt vizeket és eltöltsön egy kellemes napot a természetben, azokat sok szeretettel várjuk a tavak partján akár horgászként, akár turistaként vagy vendégként érkezik. Vendég horgászaink napijegyet tudnak váltani Jászszentlászló több értékesítő helyén (boltok, benzinkút, söröző). De aki még tovább lépne és szeretne tagja lenni egyesületünknek és korlátlanul élvezni a tagság nyújtotta lehetőségeket, azokat is várjuk sok szeretettel, bár korlátozott számban, de van lehetőség tagfelvételre is.

A Jászszentlászlói Sporthorgász Egyesület elérhetőségei:

Cím:                       6133 Jászszentlászló, Alkotmány u. 2/a.

Telefon:                Farkas Norbert elnök         - 20/434-6159

                               Nagy András titkár            - 30/303-6494

Weblap:                                www.jsz-horgaszat.atw.hu


Helytörténeti és Faluvédő Egyesület

   Egyesületünk 2009 januárjában alakult Jászszentlászlói Helytörténeti Csoport néven a Hangász Együttes keretén belül hét fő létszámmal. Ekkor fogalmaztuk meg azt a célt, hogy falunk múltját, eleink mindennapjait minél részletesebben bemutassuk azáltal, hogy a még fellelhető fényképeket felkutassuk, összegyűjtsük, a rajtuk szereplő személyeket, eseményeket és helyszíneket minél pontosabban beazonosítsuk, és kiállítások formájában tárjuk az érdeklődők elé. Mostanáig hét kiállításon keresztül mutattuk be községünk életét a múlt század elejétől 1980-ig. Kiállításaink látogatottsága évről évre emelkedett; 2009-ben 300 fő látogatónk volt, 2013-ban már 978-an látták.

   A további fejlődésünk érdekében az látszott célszerűnek, hogy csoportunk egyesületté alakuljon, amely 2011 augusztusában 11 fő taglétszámmal megtörtént Jászszentlászlói Helytörténeti és Faluvédő Egyesület néven. Már a gyűjtőmunkánk elején megfogalmazódott bennünk, hogy múltunk feltárása úgy lenne teljesebb, ha a gyűjtést kiterjesztenénk tárgyakra és dokumentumokra is, amelyeket egy állandó helytörténeti múzeumban mutatnánk be. Ennek terveink szerint a jelenlegi Közösségi Ház fog helyet adni. További terveink közé tartozik még, hogy 2014. május 1-re, községünk fennállásának 140 éves évfordulójára megjelentessük Jászszentlászló képes krónikájának első kötetét „Jászszentlászló Anno 1874-1945.” címmel.

   Egyesületünk tagjai: Mészáros László (fotók gyűjtése, beazonosítása, rendezvényszervezés, könyvtári kutatás, kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Bánfi Attila (tárgyak gyűjtése, számítógépes munkák, kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Bánfi Anita Erzsébet (tárgyak gyűjtése, kiállítások előkészítése és lebonyolítása, könyvtári kutatás), Toldi Csaba (pályázatírás, rendezvények fotózása, kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Balassi László (tárgyak gyűjtése, kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Kovács Károly és Kovács Károlyné (kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Mészáros Anett (kiállítások előkészítése és lebonyolítása), Horváthné Aczél Judit (kiállítások előkészítése és lebonyolítása), H. Tóth Csaba (kiállítások előkészítése és lebonyolítása). A közelmúltban csatlakozott  egyesületünkhöz: Pintér Julianna (fotók gyűjtése, rendezvényszervezés). Pártoló tagunk: Kovács Attila (fotók tárgyak gyűjtése, rendezvény fotózás, honlap készítés és karbantartás, számítógépes munkák).

   Végezetül egy kéréssel szeretnénk fordulni községünk volt és jelenlegi lakóihoz: amint már fentebb említettük, elérhető közelségbe került, hogy gyűjteményünknek állandó kiállítási helyet biztosítsunk. Mivel a tárgyak és dokumentumok gyűjtését csak nem rég kezdtük el, ezért szívesen fogadunk ilyen jellegű felajánlásokat. Ez ügyben egyesületünk bármely tagjával kapcsolatba léphetnek. A felajánlott tárgyakról átvételi elismervényt adunk. A falunk múzeumának létrehozásában nyújtott segítségüket és támogatásukat szívesen fogadjuk és megköszönjük! Múltunk megőrzése és megismerése mindannyiunk számára fontos.


Jászszentlászlói Motoros Baráti Kör

2007-es alakulásunk óta rendszeresen tartunk motoros találkozókat a Falunapokon.  Célunk a kulturált, biztonságos motorozás és ennek népszerűsítése, ezért szeretnénk bemutatni ezeket az értékeket az általános iskolában is. Kapcsolatot tartunk fenn testvértelepülésünk – Eggolsheim- motorosaival, akik minden második évben meglátogatnak bennünket.
Terveink között szerepel erősíteni a kapcsolatot másik testvártelepülésünkkel, Tóthfaluval is.
Évek óta aktív résztvevői vagyunk a Szivárvány tábornak.
Évente 2-3 nagyobb és sok kisebb motoros túrát szervezünk az ország határain belül és kívül is.
Taglétszámunk közel 50 fő. Szívesen várunk magunk közé mindenkit, aki szereti a motorozást és -akár motor nélkül is- csatlakozna hozzánk.
Ezúton szeretnénk megköszönni a Jászszentlászlói Önkormányzatnak és Nagy András polgármester Úrnak a támogatást, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a Jászszentlászlói Motoros Baráti Kör méltóképpen vendégül láthassa az Eggolsheimből érkező motoros küldöttséget.