Hungarikumból (is) vetélkedtek

2016. Október 19.

Október 14-én Jászszentlászlón találkoztak a Kiskunmajsai Kistérség településeit képviselő iskolai csapatok, hogy jobban megismerjék egymás Helyi Értéktárát, megyei értékeinket és a Hungarikumokat. Lezsák Sándor a Parlament alelnöke - aki a Hungarikum mozgalom oszlopos tagja is egyben -, a zsűri elnökeként értékelte a felső tagozatosok ismereteit.

A jászszentlászlói Művelődési Ház adott otthont a tavaly Szankról indult kezdeményezésnek, aminek lényege, hogy a felső tagozatos korosztály is ismerje a helyi-, térségi-, megyei- és nemzeti értékeinket, azokat maga is népszerűsíteni tudja ismeretségi körében. E szempontok alapján állította össze a szervező csoport a feladatsort. A majd tíz kérdés helyes megoldásához a tavalyi és idei rendező települések helyi értékeinek alapos ismeretére is szükség volt, emellett mindegyik csapat a közösen, előre elkészített prezentációban mutatta meg saját településének értékeit is.  Ahogy Lezsák Sándor értékelésében megjegyezte: „ .. közösségi munkáról beszélünk és érezni is lehetett, hogy a versenyen való szereplés csapatmunka volt.” Emellett megjegyezte azt is, hogy Ilyen jellegű vetélkedő lenne jó mindenütt az országban, hiszen Hungarikum nincs helyi érték nélkül, és Juli néni rétese, vagy Pista bácsi bográcsosa teszi élővé az értékek tárát. „…. Érdemes ellesni ezeket a tudományokat, mert nincs érték nélküli falu, nincs feladat nélküli ember és minden ember tehetséges valamiben. Itt is 16 tehetséges fiatalember ül, akiknek pedagógusaik segítenek kibontani, megkeresni ki, miben tehetséges.”

A zsűri értékelése alapján a diákok a következő sorrendben adták a legtöbb helyes választ: Szent László Általános Iskola (Jászszentlászló), KRK Gy. Szabó Béla Általános Iskola (Szank), Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola (Kömpöc), Arany János Általános Iskola és EGYMI (Kiskunmajsa).

A szervezők bíznak abban, hogy a következő esztendőben is lesz olyan térségi település, aki fontosnak tartja tovább vinni ezt a kezdeményezést.

Az eseményen készült fotók eléréséhez kérem kattintson ide.