Legyen Ön is nevelőszülő!

2018. Július 25.

Legyen Ön is nevelőszülő!

„Egy magocska jó helyre ültetve, megfelelően táplálva sudár fává terebélyesedhet, rossz körülmények közt pedig csenevész bokrocska marad. „  (Szendi Gábor)
-->Ma Magyarországon több mint 20.000 gyermek él családból kiemelten, nevelőszülőknél és lakásotthonokban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb segítség, ha a gyermek családban nő fel és csak a legvégső esetben kerül intézménybe.
-->A Kiskunmajsai járás területén is nagy szükség lenne újabb nevelőszülőkre, mivel sok gyermek várja a biztonságos és megnyugtató környezet megtalálását. Tudjuk, hogy sokan idegenkednek a gondolattól, hogy nevelőszülőkké váljanak, de az alábbi nevelőszülői személyes gondolatok is tanúskodnak arról, hogy habár nehézségeket is rejt, mégis örömökkel teli feladat, mely során egy-egy gyermek számára nyújtunk segítő kezet.
-->„ A férjemnek és nekem is a második házasságunk. Nekem nem volt még gyerekem, neki igen, de szerettünk volna közös babát is. Nekem az életben soha semmi nem sikerült könnyen, így a gyerek sem. 2 éven át orvostól-orvosig jártunk, míg végre 2002-ben megszületett életem értelme. Jó kis hármas voltunk, de nekem mindig hiányzott valami, ami később valaki lett. Házhoz jövő fodrászom van, aki egyszer beállított egy kicsi lánnyal, aki beállt az ajtóba és én beleszerettem. A fodrászom nem volt túl bőbeszédű, de tudtam, hogy biztosan nem szült, unoka sincs, így elmeséltettem vele, hogy ki ez a kicsi lány és hogyan került hozzá. Életemben először hallottam akkor a nevelőszülőségről, és kezdtem utána olvasni a neten. Még aznap előadtam a családnak a nagy találkozást és a megvilágosodást, hogy én nevelőszülő szeretnék lenni. A férjem, mint oly sok mindenben, ebben is igazi társam lett, a tanfolyamra is együtt jártunk. A sors úgy hozta, hogy majdnem 1 évvel a képzés után a kicsi lányt a nevelőszülője vissza akarta adni és én jeleztem a hálózatom felé, hogy szeretném nevelni. 2011-ben volt az elhelyezési tárgyalás. Hiszem, hogy ezt a kislányt hozzánk okkal küldte a JÓ Isten. Az első másfél év küzdelmes volt, megharcoltunk egymásért. Rengeteget tanultam, változtam miatta. Életemben ennyire tartozni, vágyni valahová, valakihez úgy, ahogyan ez a kicsi lány akart hozzánk, még soha senkit nem láttam.”
-->„ Én 7 éves koromban kerültem nevelőszülőkhöz a hugicámmal együtt. Akkor megfogadtam, ha az élet lehetővé teszi, én is nevelőszülő leszek, hogy visszaadhassam az életnek, amit kaptam.”
-->A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató célja, hogy az állami gondoskodásban nevelt gyerekek mihamarabb nevelőszülőkhöz kerüljenek, és ehhez kérjük az Önök segítségét. Olyan empátiával rendelkező nevelőszülőket keresünk, akik vállalják a családjukból kiemelt gyermekek saját családjukban történő nevelését és képesek szeretetet, biztonságot nyújtani számukra.
-->A nevelőszülőség feltételei:
-->-        büntetlen előélet
-->-        egészségügyi és pszichológiai alkalmasság
-->-        betöltött 24. életév
-->-        egyedülállóak is jelentkezhetnek, házastárs vagy élettárs esetén szükséges a hozzájárulása e tevékenységhez
-->-        bejelentett lakcím
-->-        hajlandó nevelőszülői tanfolyam elvégzésére
-->-        tiszta, fűthető lakással rendelkezik, külön gyerekszobával, gyerekenként 6 m2 térrel.
-->Főállásban is ellátható a feladat, mivel foglalkoztatási jogviszonynak számít, de vállalható gyermek a főállású munkahely megtartása mellett is.
-->A nevelőszülőt díjazás illeti meg: a gyermekek ellátására nevelési díj és külön munkabér.
-->A nevelőszülők munkáját nevelőszülői tanácsadó segíti, így a befogadó személyek e szép hivatás ellátásához minden szakmai és emberi segítséget megkapnak.
-->A Kiskunmajsai járás területén szeretne a Szent Ágota Szolgáltató minél több nevelőszülőt képezni és alkalmazni, ezért ha felkeltettük az érdeklődését, kérjük jelezze a Kiskunmajsai Járási Hivatal (Kiskunmajsa, Bajcsy-Zs. u. 10.) gyámügyi ügyintézőinél személyesen vagy a 06-77/795-263, 06-77/795-266 telefonszámon, mivel szeretnénk Kiskunmajsán egy tájékoztató fórumot tartani, ahol feltehetik kérdéseiket.
-->Mindenképp szeretnénk arra is lehetőséget biztosítani – kellő számú jelentkező esetén- hogy a képzés is Kiskunmajsán teljesüljön az Önök kényelme érdekében.
-->Fontos tudniuk, hogy a nevelőszülőhöz kerülés oka a gyermek súlyos elhanyagoltsága, bántalmazása vagy a szülők halála, ezért kérjük Önöket, hogy ha szívesen fogadnának gyermeket, mindenképp jelezzék ezen szándékukat, hisz a célunk, hogy megnyugtató környezetet találjunk mielőbb a gyermekeknek.

Forduljanak hozzánk bizalommal!                                                  

 dr. Kiss Melinda
-->járási hivatalvezető