MEGYENAPOK • BÁCS-KISKUN A MI MEGYÉNK

2018. Szeptember 04.

MEGYENAPOK • BÁCS-KISKUN A MI MEGYÉNK

Bács-Kiskunban itthon vagyunk

Közös múltunk, közös jövőnk, amely összeköt bennünket szülőföldünkkel meghatározza környezetünket, történeteinket. Itt tettük meg az első lépéseinket, itt formáltuk először szavakká édesanyánk nyelvén gondolatainkat. Ismerjük meséinket, értjük a szót, megéljük az örömünket, bánatunkat. Ez a föld a mi megyénk, a mi életünk bölcsője, támasza.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat hagyományteremtő céllal indította útjára a MEGYENAPOK rendezvénysorozatot, amely évről –évre, más-más helyszíneken fogja bemutatni a megyénk értékeit, kultúráját, gasztronómiáját. Idén szeptember 7- 8-9. napokon a megyei önkormányzat, kapcsolódó, kiegészítő rendezvényei is színesítik a települések kulturális forgatagát, három városban is.

Kiskunhalason szeptember 7- 8-9. a Halasi Szüreti Fesztivál három napján, a megyei önkormányzat standjain találkozhatnak a helyi és megyei értékekkel, megyénk turisztikai látnivalóival. Játékosan ismerkedhetnek meg a látogatók a nemzeti értékeinkkel a hungarikum játszóházban. A szeptember 7-én a Thorma János múzeum ad otthont a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében megvalósuló „Közösségek az Alföldön” szabadegyetem programnak, amely keretében ez elmúlt időszak megyei értékké választott kiválóságai, értékőrei és képviselő vehetik át a minősítő oklevelet. A közösségeket a helyi értékek kovácsolják össze, ezért a helyi értékek gyűjtését, továbbörökítését, - melyek lehetnek hagyományok, épített örökség, kézműves mesterség, vagy akár alkotói munkásság – a hungarikum mozgalommal, a megyei értéktár működtetésével vállalta fel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat.

 Tiszakécskén, szeptember 7-én a Pálinkaünnep keretén belül az „Összetartozunk” programmal találkozhatnak az ide látogatók, ahol megismerkedhetnek őseik hagyományaival, táncaival és énekeivel, mesevilágával, kultúrájával, művészetével  és mindazzal, ami magyarrá, Bács-Kiskun megyeivé tesz. Megízlelhetik a vendégek térség kiváló házi savanyúságát, gyümölcslevét, kipróbálhatják a kosárfonást a nemezelést és az aprókat népi fajátékokkal szórakoztatja az „Összetartozunk” program.

Kiskunmajsán,  szeptember 8-án a 275 éves település Főtéri Sokadalom-Majsa Napok rendezvényen találkozhatnak az „Összetartozunk” és a „Helyi arcok – Hétköznapi hősök a térségből” programokkal. Az összetartozást, az elköteleződést, az őseink iránti tiszteletet is kifejezi  a helyi értékeket és a térség míves ízeit, becses mesterségeit felvonultató kiállítás és bemutató. A látogatók a felújított műemléki Tájházban megtanulhatják a kosárfonás csínját-bínját Kanalas János tiszakécskei népi iparművésztől, aki a Helyi arcok programban mutatkozik be a jubiláló városnak.  Az ősi mesterségek közül a mézeskalács készítés és a gyöngyfűzés titkaiba kaphatnak a vendégek betekintést, akik végigkísérhetik a folyamatot, hogy miként lesz a búzából kenyér.  A város főterén, a megyei standokon kóstolhatják a rendezvény résztvevői a térség sajtkülönlegességeit és a Kiskunmajsáról indult kézi készítésű konyakmeggyet.

A MEGYENAPOK rendezvénysorozattal is, a megyei önkormányzat törekszik rá és elkötelezi magát, hogy egy élhető, törekvő megyében lehetőség legyen a helyben boldogulásra, a helyben foglalkoztatásra, a helyi és a megyei értékek megismerésére, a hagyományok ápolására. A gazdaságfejlesztési és megyei identitást támogató programjai segítik, hogy a fiatalok helyben tudjanak gyökeret ereszteni és a jövő generációi is megtalálják a legkedvezőbb életteret közösségeinkben, településeinken, hiszen „közös múltunk, közös jövőnk Bács-Kiskun”.