Egészséges életmód II.

2020. Február 12.

 Miért fontos része az életmódváltásnak a mozgás?

 

 

Sokan vannak, akik az újév kapcsán életmódváltáson törik a fejüket. Hogyan leszünk hatékonyak? Mostani írásunk ebben segít.

Az étkezés megváltoztatása mellett a másik igen fontos tényező, a mozgás. Nem elég csak arra odafigyelnünk, hogy mikor és mennyit és milyen minőségű ételt fogyasztunk. Nem árt, ha a mozgást is becsempésszük a mindennapjainkba. Nézzük meg, hogy miért.

 Formálódás:

Aki az étkezésén változtat helyes irányba, annak a teste fogyni fog, viszont formálódni nem. A mozgás és erősítés segítségével szép testalkatra tehetünk szert.

Kalóriaégetés:

A mozgás segít elégetni a kalóriákat, így hatékonyabbá tehetjük a fogyókúránkat.

Egészségmegőrzés:

A mozgás segít karbantarja a testünket, így a szervezetünket. Segít kiválasztani a méreganyagoat is.

Lelkimegújulás:

Az, aki heti rendszerességgel azt a mozgásformát végzi, amelyben örömét leli, sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb.

Étkezés:

A mozgás jó hatással van az étkezésre is, hiszen amikor egy-egy edzés alkalmával megközdünk a lerakodótt plusz kilókkal, akkor kapjuk a legnagyobb ösztönzést, hogy még jobban ügyeljünk az egészséges étkezésre és a megfelelő mennyiségekre.

 Ivás:

Aki mozog, az izzad. Aki izzad, az szomjas. Így az edzés napok alkalmával, valószínűleg megfelelő mennyiségű folyadékot fogyszasztunk el.

 Alvás:

Ha kiedzettük magunkból a napi feszültséget, ingerültséget sokkal könnyebben alszunk és pihentetőbb lesz az alvásunk.

 Ez az írás is Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”


 

Legyen kedvencünk a brokkoli!

 

 


A gyerekek általában nem bírják a színét, a felnőttek nem mindig kedvelik az ízét. Pedig a brokkoli egy olyan zöldség, amelyet nagyon könnyű feldolgozni, szuper egészséges és nem is hizlal. Most megpróbálunk javítani a népszerűségén.

Nézzük a jó tulajdonságait:

Könnyen megtisztítható és feldolgozható. Köretnek az elkészítése egészen egyszerű, csak tegyük sós vízbe és főzzük addig, ameddig meg nem puhul.

Tehetjük sütőbe is a már megfőtt brokkoli rózsákat és egy kis natúr joghurttal és reszelt sajttal összesütve igazi nyalánkságot kapunk.

A brokkoliban rengeteg rostanyag és vitamin található, amelyek hatékonyan léphetnek fel a daganatos betegségek elleni harcban. C-vitamin tartalma is igen magas, így az immunrendszerre is kedvezően hat.

Segít a plusz kilók elleni harcban is, hiszen tápláló, de értékes tápanyag, amelynek alig van kalóriatartalma. Vacsorára natúr hússal tökéletes választás, amennyiben súlycsökkentés a cél.

 Brokkolikrémleves recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 1 darab közepes hagyma
  • 1 darab (édes) burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2 darab erőleves vagy húsleves kocka
  • só, olaj, bors

 A hagymát apróra kockázzuk és megpirítjuk az olajon. Közben a brokkolit megszabadítjuk a szárától és a rózsákat megtisztítjuk. A burgonyát is meghámozzuk, daraboljuk. Ha ez megvan, a brokkolit és a krumplit hozzáadjuk a hagymához, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízesítjük sóval, borssal, a leves kockákkal, és ízlés szerint fokhagymával. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd botmixerrel vagy turmixgéppel krémesítjük.

Lusta verzió:

A hagymát és a burgonyát sem kockázzuk apróra, csak négybe vágjuk és a tisztított brokkoli rózsákkal és a fűszerekkel vízben egyszerűen összefőzzük, majd a leírtak alapján pürésítjük.

 Édesburgonyát használjanak a cukorbetegek és azok, akik jobban kedvelik az édes ízeket, továbbá a gyerekeknek is vélhetően jobban esik majd így a leves.

 Jó étvágyat!

Ez az írás is Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”


 

Rengeteg az elhízott kisgyerek. Mit tehetnek a szülők?

 

 

Ha nyitott szemmel járunk az utcán vagy, alaposan körbenéztünk nyáron a strandokon, akkor megdöbbenve tapasztalhattuk, hogy mennyi-mennyi az elhízott ember. Ennél sokkal elkeserítőbb, hogy már a gyermekek nagy százaléka is túlsúlyos.

 A szülői felelősség:

 Nincs olyan, hogy egy kisgyerek hacsak ránéz valamire máris elhízik. Természetesen, vannak genetikai különbségek, amelyek nem csak a testsúlyban, de a magasságban és egyéb tényezőkben is megmutatkoznak, így akár két ikertestvér között is lehetnek eltérések. De mindenképpen fel kell figyelnünk arra a jelenségre, ha egy gyerek, ahogy mondani szokás: „Már a levegőtől is hízik.” Ebben az esetben két dolga van egy szülőnek:

1., Megnézni, hogy valóban kiegyensúlyozott-e a gyermek étkezése? Mozog-e eleget? Mennyi édességet, pizzát, tésztát, azaz hizlaló ételt fogyaszt? Szerepel-e az ételei között elég rost, zöldség, gyümölcs? Mennyi folyadékot fogyaszt? Nagyon fontos, hogy a folyadék jelentős része víz legyen, mert a cukros üdítők még jobban elősegítik a hízást.

Legkönnyebben egy étkezési naplóval lehet követni az elfogyasztott ételek minőségét és mennyiségét, így pontos képet kap anya és apa, hogy mit, mikor és mennyit evett a csemete. Néha meghökkentő a visszaolvasás.

2., Ha az étkezéssel semmi gond és a gyermek tényleg bármitől és a semmitől is hízik, akkor érdemes orvoshoz fordulni és megnézni, hogy mi állhat ennek a folyamatnak a hátterében. Nem kell megijedni! Vannak olyan eltérések, amelyeket akár egy diétával orvosolni lehet. Ettől a gyermek egészsége is és a közérzete is jobb lesz. Ne hanyagoljuk el ezt a kérdést.

 Miért fontos ez?

Az első és legfontosabb dolog az egészség. Egy erősen elhízott gyermek szervezetének rengeteg kihívással kell megbirkóznia és sajnos, az alábbi betegségek előfordulása/kialakulása sem ritka:

-        cukorbetegség
-        asztma
-        májbetegség
-        magas vérnyomás
-        ízületi panaszok a magas terhelés következtében
-        a daganatos betegségek könnyebben alakulnak ki
-        szív-és érrendszeri problémák,

azaz már a kisgyermek, a szülők kicsi kincsének szervezete olyan feladatokkal kell megküzdjön, amelyek inkább jóval idősebb korban jellemzőek.

Ezt ugye senki nem szeretné, annak a kis emberkének, akit a legjobban szeret a világon?

 Mit tehetünk?

Változtassunk életmódot és mutassunk példát!

Kezdjen el az egész család odafigyelni az étkezésére. Szerepeljen több nyers zöldség és gyümölcs az otthoni menüben. A vacsora ideje legyen a lefekvés előtt 2 órával és ilyenkor már ne együnk hatalmas mennyiséget.

 Igyunk vizet!

Egyszerűen ne vásároljunk otthonra cukros üdítőket, így kénytelen lesz a gyermek vízzel oltani a szomját és szépen lassan visszaszokni erre az italra.

Ne jutalmazzunk édességgel!

Az édesség ne legyen tiltott gyümölcs, de tartsuk be a mennyiségi határokat. De szokjunk le arról, hogy ha a gyerek várakozni kényszerül, akkor csokikával tereljük el a figyelmét. Kirándulásra, színházba, moziba ne édességet, hanem gyümölcsöt vigyünk nassolni. Ha ez végképp nem megy, akkor készítsünk vagy vásároljunk teljes kiőrlésű nasit, és kínáljuk azzal az ifjoncot.

Mozogjunk!

Egy kis séta a közértbe vagy a játszótérre senkinek nem fog megártani. Sokszor maga a szülő szoktatja le a gyereket a mozgásról. Mert a gyermek egy ideig kéri, hogy bújócskázzon vagy focizzon vele, de a folyamatos elutasítás után, már nem szól többet. Inkább leül egy csokival a tablet elé.

Ne hagyjuk, hogy a fiunk, vagy a kislányunk szenvedjen az állandó túlsúlytól. Aki nem elhízott ezt úgy képzelheti el, hogy olyan érzés, mintha soha nem tehetné le az a 120-150 centis kis kölyök az 5-10 kilós iskolatáskát. Mintha azzal kellene futnia a testnevelés órán, azzal kellene jól éreznie magát a Báb színházban és azzal kellene éjjel kényelmesen aludnia. Sorolhatnánk. Ne felejtsük azt sem, hogy a gyerekek nyelve igen éles és nem mindig kíméletes. Ne tegyük ki annak, hogy csúfolják a súlya miatt.

Lehet, hogy a kezdet nehéz lesz, de ne adjuk fel! Egy egészségesebb és boldogabb gyermek lesz az eredménye a kitartásnak!

 Sok sikert és jó egészséget!

Ez az írás is Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”


 

Mit (t)ennél másként, ha 20 évvel fiatalabb lehetnél?

 


fotó: unspalsh.com

Vajon mit változtatna a mostani önmagadon az, hogy ha 20-25 évvel ezelőtt jobban odafigyeltél volna magadra?

Dohányzás:

A cigaretta az egyik olyan káros szenvedély, amelyre semmilyen formában nincs szüksége a szervezetnek. Semmilyen pozitív hatással nem bír, ellenben rengeteg negatív hatása van a szervezetre. Mind a légzőszerveink, mind a kardiovaszkuláris rendszerünkre igen nagy terhet ró a rendszeres nikotin fogyasztás. A dohányzás folyamatosan roncsolja a sejtek regenerációját, így megnő a kórnikus betegségek kockázata. A bőr megereszkedése, sárga fogak és bűzös lehelet már csak hab a tortán. Mindegy, milyen korban vagyunk, a dohányzást soha nem késő abbahagyni, de legjobb lenne soha el sem kezdeni.

Ráncok és anyajegyek:

Fiatal(ab