Egészséges életmód III.

2020. Február 12.

Hogyan pörögjünk fel a téli fáradtságból?

 

Szürkeség, kevés napfény, hosszabb éjszakák és rövidebb nappalok. Eső, köd mind-mind arra ösztönöz minket, hogy még fáradtabbnak érezzük magunkat, mint amilyenek vagyunk.

Mit tehetünk ellene?

1., Vízfogyasztás

Több írásunkban is szóltunk már a vízfogyasztás fontosságáról és ebben a cikkben ismét helyet kap. Aki elegendő vizet fogyaszt, annak jobban pörög az agya. Fontos lenne, hogy mindenki elérje a napi 2,5-3 liternyi vízfogyasztást. Ha eddig keveset ittál egy nap, akkor adj időt magadnak és fokozatosan turbózd fel a mennyiséget. Nem csak a fáradtság megelőzése miatt fontos ez, de betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel.

2., Cseréld le a kávét

Például zöld teára. Ez a megoldás több szempontból is kifizetődő. A zöld teában lévő koffein hatása folyamatosan ürül ki a szervezetből, így tovább tart a hatása. Nem mellesleg közben méregtelenít is.

3., Csak csokit ne

Helyette fogyasszunk inkább aszalt szilvát, olajos magvakat és gyümölcsöket. Az agy mikor édesség utáni sóvárgást jelez, ugyanarra a tápanyagra vágyik, mint ami a csokiban és az almában is megtalálható. Azaz csoki helyett, válasszuk az almát.

4., Füstmentes élet

A dohányzásról is írtunk már, de az egészséges életmódban nincs helye a dohányzásnak. Hiszen hiába teszünk az egészségünkért helyes étkezéssel és testmozgással, a dohányzással nyakon vágjuk erőfeszítéseinket. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a dohányzás az egész szervezetre felesleges káros hatást gyakorol, mind a légzőszerveinkre és a keringésirendszerre. Nem mellesleg drága is. Ideje felhagyni vele. 

5., Pihentető alvás

Szervezetünk nem véletlenül vált alacsonyabb kapacitásra, adjuk meg neki a szükséges pihenést. Amikor tehetjük, aludjunk eleget és pihenjünk. A minőségi alvás alapvetően fontos az egészséges szervezet számára.

6., Mozgás

Nem baj, ha csak sétálni van erőnk vagy kedvünk. De akkor is menjünk és csináljuk. A fűtés szezon miatt szennyezettebbek a városok, falvak. Ha tehetjük, menjünk el hétvégente a hegyekbe sétálni, levegőzni. Nem csak a tüdőnek teszünk jót vele, de elménk is megtisztult és a testünket is átmozgatjuk.

7., Étkezés

A hideg időben sokkal jobban kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, ám pont ezek emésztése miatt leszünk fáradtak és nyomottak. Igyekezzünk a hideg időben is tartani magunkat az egészséges étkezéshez, már ezzel is sokat teszünk a fittségünkért és a betegségek megelőzéséért.

Ez az írás is Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”


Segítség! Nem tudok lefogyni!


Folyamatosan diétázol és edzeni is jársz, de nem mutat kevesebbet a mérleg nyelve?

Vegyük górcső alá, hogy hol csúszhat hiba a gépezetbe:

1., Diéta

Biztos, hogy betartod a diétát? Sokan gondolják, hogy teljesen rendben van az étkezésük, de megfeledkeznek az itt-ott bekapott plusz kalóriákról. Hiába a gondos odafigyelés, ha a gyermek után megesszük a reggeliről maradt fél lekváros kenyeret. Ha ebédre bedobjuk a saját ebédünk után a gyerkőcök tányéron hagyott krumplikáját és husikáját. Az a két túró rudi, amit azért eszünk meg, mert holnap le fog járni – na igen, az sem segít, hogy fogyjunk. Nehéz elhinni, de sokszor elég, ha egy banánnal többet eszünk és máris stagnál a súlyunk.

2., Eleget eszel?

Sokan átesnek a ló túloldalára és nem fogyasztanak elegendő mennyiségű ételt. Ilyenkor a szervezet takarékos üzemmódra kapcsol, és úgy ragaszkodik a zsírpárnákhoz, mint kisgyermek a macijához. Érdemes kiszámolni, hogy nagyjából mennyi a napi kalória felhasználásunk. Amely több tényezőtől függ:

-        életkor
-        nem
-        testúly
-        testmagasság
-        napi aktivítás

Jó kis kalkulátor található ide klikkelve:

https://orvosilexikon.hu/kalkulatorok/napi-kaloriaszukseglet-kalkulator

Ahogy ezen a felületen is olvasható, nagyjából 500 kcl-val kell csökkenteni a kapott értéket ahhoz, hogy egészségesen, heti 0,5 kilógrammal kevesebbek legyünk.

Ellenben az 1000 kalóriás – sokszor divatos - diétákat senkinek nem javasoljuk. Rövidtávon gyors eredményt hoznak, de hosszútávon több káruk van, mint hasznuk. Legyünk türelemmel és fogyjunk egészségesen.

3., Vitaminok és ásványi anyagok hiánya

Aki állandóan fáradt, szüksége van valamire, ami pörgeti, így sokszor nyúl édességért. Amennyiben fáradtságot, hajhullást, kedvetlenséget tapasztalunk érdemes végiggondolni, hogy megfelelő mennyiségben juttatunk-e vitaminokat a szervezetünkbe. Ha ennél kórosabb az állapot, ideje egy vérvételnek.

4., Stressz, az az átkozott

Természetesen, a stressz, mint mindenben, így a fogyás terén is negatívan befolyásol, mivel aki túl sok stressznek van kitéve, annak magasabb a kortizol szintje. Ebben a feszült állapotban, könnyebben nyúlunk azokért az ételekért, amelyeket kerülni kellene.

 5., Támogató környezet hiánya

„Jaj, csak ezt edd még meg, jaj csak az a falat, annyi úgysem számít.” Tanuljunk meg NEM-et mondani, hiszen minden falat számít. Magyarázzuk el a környezetünknek, hogy az egészégünk és a saját jólétünk érdekében életmódváltásba fogtunk és ezt tartsák tiszteletben.

Ez az írás is Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”


Kövér vagyok?


Furcsa lehet ezt a címet olvasni, hiszen elvileg ez egy elég könnyen megválaszolható kérdés. Ha ránézünk valakire, vagy akár önmagunkra a tükörben viszonylag hamar el tudjuk dönteni a választ.

Viszont vannak fontos tényezők, amelyek alapján mégis biztosabban állapíthatjuk meg, hogy ki számít elhízottnak.

Képzeljünk el két női testet. Mindkét hölgy 60 kiló. Az egyikük 168 centi rendszeresen végez kardió és erősítő edzéseket, odafigyel a táplálkozására. Teste izmos és feszes. A másik hölgy is 168 centi, nem szokott edzeni és azt eszi, ami éppen az eszébe jut, nem törődve a tápanyagokkal és a bevitt kalóriákkal. Az ő teste nem definiált, viszonylag lazák a szövetei, és a narancsbőr is jelen van a kritikus testrészein.

Amikor a két testre ránézünk nem is gondolnánk, hogy a súlyuk ugyanannyi és a második alanyt valószínűleg – ha nem is borzasztóan – de elhízottnak láthatjuk. Főleg fürdőruhában.

Ezért nem teljesen helyes, ha a BMI indexre hagyatkozunk, mikor azt szeretnénk megállapítani, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem?

De mi is az a BMI?

A BMI a testtömeg indexet jelöli. A BMI kiszámolható, ha a testsúlyt osztjuk a magasság négyzetével. Azaz a képlet egy 60 kilós és a 170 centis egyén esetében:

60 (kg) osztva 1,7 (m2) = 60 / 2,89 = 20,76

Mit jelent ez az eredmény? Ha 18,5 és 25 között van a BMI indexünk, akkor normál testsúlyúak vagyunk. Ha az érték a kevesebb, mint 18,5, akkor soványnak mondható a mért személy, ha magasabb, mint 25, akkor elhízottnak.

Mi a BMI hibája?  Az, hogy a testzsír százalékot nem veszi figyelembe, azaz például egy testépítő férfi esetében az eredmény elhízottságra utalhat, miközben erről szó sincs.

Ettől függetlenül a BMI azért mégis hasznos, hiszen ha a 18,5 és 25 közötti tartományban vagyunk, - főleg amennyiben a mértani közepén – olyan nagy baj nem lehet a testsúlyunkkal. Azaz például, nem vagyunk extrém módon kitéve a túlsúlyból adódó betegségeknek.

Akit behatóbban érdekel az, hogy a teste milyen arányban tartalmaz izmot és zsírt, továbbá tudni szeretné, hogy amikor veszít a súlyából az izomból vagy zsírból történik – érdemes beszereznie egy okos mérleget. Ezek az eszközök okostelefonnal kompatibilisek, és egy applikáción keresztül követhetjük nyomon testünk változásait.

Ez az írás is a Kiskunmajsai konzorcium által vezetett humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” című, „EFOP-1.5.3-16-2017-00009” azonosító számú projekt keretein belül készült el. Az egészséges életmód kapcsán további érdekes tartalmak olvashatóak a www.sportelmenyekbacsban.hu weboldalra klikkelve.

EFOP-1.5.3-16-2017-00009
„A kiskunmajsai konzorcium által vezetett
humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben”