Így ellenőrizheti, hogy rögzítve van-e az oltása

2021. Május 03.

Így ellenőrizheti, hogy rögzítve van-e az oltása

A beoltottak maguk is leellenőrizhetik, hogy rögzítésre került-e a védőoltás beadásának a ténye, ami azért fontos, mert a Védettségi igazolvány gyártása csakis azon adatok alapján történhet, amiket az oltóponton rögzítettek.

Az oltás rögzítésének lekérdezése az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs portálján keresztül lehetséges:

https://www.eeszt.gov.hu/

Az EESZT információs portálra történő belépés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapus bejelentkezés, ezután az Ellátások fülre kattintva kiválasztjuk az Eseménykatalógus menüpontot.

Az Eseménykatalógusban a kívánt időtartományt beállítva lekérdezhetjük az Ellátási események listáját. A lekérdezés után az Esemény típusánál a Covid oltás kifejezést kell látnunk az oltás megfelelő rögzítése esetén. Amennyiben ezt a védőoltás beadása utáni napokban sem találjuk, akkor csúszás vagy hiba történt a rögzítésben, az adatok felvitelében. Ebben az esetben ezt jelezhetjük annak az oltópontnak, háziorvosnak ahol megkaptuk a védőoltást és kérhetjük, hogy rögzítsék a védőoltás beadásának a tényét.

Abban az esetben, ha a védőoltás rögzítésre került az EESZT-ben, és 8 napon belül mégsem érkezett meg postai úton a Védettségi igazolvány, akkor az Ügyfélkapun, illetve a http://www.magyarorszag.hu weboldalon keresztül jelezhetjük ezt a problémát, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentő űrlap leadásával.

Mint az már ismert, a fokozatos újraindítás következő intézkedései 4 millió beoltott után lépnek hatályba, és ezen intézkedések jelentős része a védettségi igazolványhoz kötött. Védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak többek között az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák, sportrendezvények, szállodák és az éttermek belső helyiségei. A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során, ugyanis a kitöltők 65%-a támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

 

(koronavirus.gov.hu)