Pedagógusnap alkalmából

2021. Június 04.

A pedagógusnap alkalmából

Egy különös tanév végéhez közeledve, a mai napon az Önök köszöntése sem lehet szokványos. A mögöttünk hagyott hónapok tapasztalatai, még szülőként is arra késztetik az embert, hogy újrafogalmazza a gondolatait az iskoláról, a pedagógushivatásról, a nevelők munkájáról.

Tudjuk, hogy a tanév az általános iskolákban részben digitális munkarendben telt el. Így az óvodák és az általános iskolák pedagógusainak, nevelőinek a munkáját is beárnyékolta a vírusjárvány hol erősödő, hol lecsendesedni látszó, de állandóan jelen lévő és vészesen fenyegető hulláma. Egyetlen óvoda és egyetlen iskola sem élhette a megszokott életét. Minden intézmény kénytelen volt lemondani a hozzá kötődő, rá jellemző hagyományos rendezvényeikről éppúgy, mint a kirándulásokról, a tanórán, foglalkozásokon kívüli színes programokról.

Sokan mondják, a mögöttünk hagyott bő egy esztendő alkalmat adott, hogy a magyar pedagógusok és az egész köznevelés igazából átlépjen a 21. századba. Ez bizony úgy hangzik - ne szépítsük – mintha az oktatás és a nevelés ürügyén Önök eddig a fejlődés mellékútjain tévelyegtek a gyermekeinkkel ahelyett, hogy a digitális világ építette sztrádán száguldoztak volna.

Én máshogy látom. Ha valamikor, akkor most, és ha valamit, akkor azt tapasztalhattuk meg igazán, hogy a nevelésben és az oktatásban a pedagógus személyiségénél és a személyes találkozások erejénél nincs fontosabb és motiválóbb tényező. Igen, a virtuális világ nem helyettesítheti a tudományát szent megszállottsággal tanító tanár, magával ragadó lendületét. Embernek csak ember lehet a valódi mestere. Mert embernek csak ember lehet a valódi példaképe.

Ezekkel a gondolatokkal köszöntöm az iskolai, óvodai és bölcsődei oktatókat nevelőket és valamennyi ott dolgozónkat a pedagógus nap alkalmából. Tisztelettel köszönjük a gyermekeinkért végzett áldozatos munkájukat.

 

Nagy András
polgármester