Újítsuk meg mihamarabb a lejárt okmányaink érvényességét

2022. Április 22.

Újítsuk meg mihamarabb a lejárt okmányaink érvényességét

A kormányablakokban és okmányirodákban időpontfoglalás nélkül is fogadják az ügyfeleket. Jelenleg még érvényesek a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok, de aki teheti, ne hagyja a végére azok ügyintézését és éljen a lehetőséggel.

 

A 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, illetve a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró, magyar hatóság által kiállított és Magyarország területén hatályos hivatalos okmányok (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél) érvényességi ideje 2022. június 30. napjáig marad érvényes, ideértve a diákigazolványokat is. Fontos azonban, hogy a 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejárt okmányokra ez a kedvezmény nem vonatkozik, azokat már korábban cserélni kellett.

 

A sorban állás elkerülését segíti a Kormányablak nevű mobilalkalmazás, amely térképen jeleníti meg az ország valamennyi kormányablakát és tájékoztatást ad arról, hogy a kiválasztott ügytípusban mennyi a várható várakozási idő a közelben lévő ügyfélszolgálatokon. A kényelmes és rugalmas ügyintézést segítő alkalmazás ingyenesen letölthető Google Play áruházból, valamint az App Store-ból.

 

A kormányablakkal, okmányirodával nem rendelkező településeken lakók ügyintézését segítik a 2022. április 26-án újra munkába álló Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatok. Az egyre népszerűbb „kormányablakbuszokban” a – veszélyhelyzet ideje alatt – lejárt okmányok cseréje mellett számos ügytípusban van lehetőség az ügyintézésre, a különböző hatósági ügyek megindításra (kérelmek továbbítás céljából történő benyújtására), valamint az ezekhez kapcsolódó általános tájékozódásra.

 

 

Személyes ügyintézés nélkül is meghosszabbíthatja lejárt jogosítványát

 

Ha lejárt a jogosítványa, az új okmányt – az orvosi alkalmassági vizsgálat után – személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban is megkaphatja. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon talál.

 

Az első jogosítvány automatikus kiállításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link itt érhető el.

 

A jogosítvány automatikus meghosszabbításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link itt érhető el.

 

Kategóriabővítés esetén a jogosítvány automatikus kiállításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link itt érhető el.

 

A fenti három eset online ügyintézése illetékmentes. Az első vezetői engedély megszerzése esetén a személyes ügyintézés is illetékmentes, azonban a jogosítvány meghosszabbítása és kategóriabővítése automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozat hiányában 4000 forintba kerül, továbbá ez az összeg 1500 forintra módosul a nyugdíjkorhatárt betöltő igénylő esetén.

 

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)