Hulladékgyűjtés- és szállítás

2023. Október 25.

A 2023. év jelentős változásokat hoz a hulladékkezelésben. Július 01-től megalakult és elkezdte munkáját a MOHU Zrt. az ország egész területén. Az új szolgáltató tevékenységének megkezdésével számos szabály lép életbe.

Jászszentlászlón a lakossági hulladék elszállítási rendszere nem változik. Továbbra is a pénteki napon ürítik a normál lakossági kukákat és minden páratlan héten a lakossági szelektív (sárga fedeles) kukákat. Változatlan maradt a zöld hulladék elszállításának a rendje is. Ilyenkor ősszel a megnövekedett zöld hulladék mennyisége miatt néhol ott marad a kitett hulladék a szállítási kapacitás szűkössége miatt. A szolgáltató tájékoztatása alapján ezt a következő héten elviszik. Fontos tudni, hogy csak a kötegelt vagy a zöld emblémás zsákokat viszik el a kiadott zsákok darabszámáig. Lehetőség van az ügyfélszolgálatoknál kék színű zsákok vásárlására, ezt korlátlan mennyiségben elszállítja a szolgáltató.

A lomtalanítás már nem ennyire egyszerű. Telefonon vagy elektronikus levélben kell jelezni az elszállításra vonatkozó igényt, a pontos cím és a becsült mennyiség megadásával. Fontos, hogy csak azon háztartásokból viszik el a kitett lomot, akinek nincs a szolgáltató felé tartozása. Évente két alkalommal ingyenes.

Igény bejelentés az:

79/524821-es telefonszámon vagy az

fbhnpkft@fbhnpkft.hu E-mail címen

A közterületeken található szelektív gyűjtő szigetek állapota tarthatatlan, gyakorlatilag szeméttelepet csináltak a település ezen pontjain. Sajnos vannak, akik nem törődnek a környezetükkel és a hulladékgyűjtést tág fogalomként értelmezik. Az autószerelésből keletkezett olajos rongy, vagy az állati tetem nem része a hulladéknak, azt másképpen kell megoldani. Az sem megoldás, hogy nem fizetek a kuka után és az éjszaka leple alatt kirakom a szelektív gyűjtő szigetekre. A kamerák felszerelése sem riasztja vissza az elkövetőket.

A probléma megoldásához drasztikus eszközhöz kellet folyamodni. 2023. november elsejétől a szelektív szigetek megszűnnek, a kukák bekerülnek a Petőfi utcai régi piactérre. Itt továbbra is le lehet adni az az üveget, a papírt, a műanyagot, de csak minden szerdán 9 és 17 óra között, ellenőrzött formában.

A település közterein minden nemű hulladék lerakása tilos. Az ilyen cselekmény rendőrségi feljelentést von maga után. Aki illegális szemétlerakást észlel, jelentse a hulladék kommandónak vagy jelezze az önkormányzat felé, hogy el tudjunk az elkövetővel szemben járni.

 

Jászszentlászló Község Önkormányzata